De zin en onzin van zoekmachines
12 januari 2015
Maak je website compleet met streaming video
13 maart 2015

Een marketingbudget is zóóó 2015!

[fusion_text]In meer dan 80% van de plannen die ik onder ogen krijg gaat de onderneming er vanuit dat de potentiele klant de weg naar het product vanzelf wel weet te vinden. De oorzaak kan er in liggen dat de “afdeling marketing” binnen bedrijven onvoldoende betrokken wordt bij de ontwikkeling van businesscases. Het leidt vaak tot en herziening van het plan , met even vaak vergaande gevolgen voor de begroting en de omzetprognose.

Even terug naar de schoolbanken: Afhankelijk van de branche waarin u actief bent besteedt u tussen 2 en 50% van uw budget aan marketing. Laat het een troostrijke gedachte zijn dat van de twee-en-een-halve ton die u voor uw nieuwe Ferrari betaalt zelfs méér dan de helft wordt gebruikt om u de indruk te geven dat u een goede aankoop doet.

De ontwikkeling van een nieuwe businesscase is bij uitstek de gelegenheid om uw waardepropositie te evalueren. Niet alleen met uw managementteam, maar vooral ook met uw opdrachtgevers en niet in de laatste plaats uw personeel. Tijdens de ontwikkeling van die waardepropositie loopt een bedrijf snel in de valkuil dat we “allemaal” razend enthousiast zijn en onze marktkansen overschatten. Een kritische blik en prikkelende vragen zijn daartegen een goed medicijn. Dat medicijn gebruikt u bij voorkeur preventief; als integraal onderdeel van uw planontwikkeling.

Eén van de betere methodes om die kritische vragen te stellen is de door Unilever ontwikkelde brandkey. Deze tool is in eerste instantie ontwikkeld voor retailmarketing, maar ook erg goed te gebruiken voor ondernemeningen in een B2B-omgeving.

Nu we het toch over Unilever hebben: De, aan William Lever toegeschreven, opmerking “50% van mijn reclamebudget is weggegooid geld, maar ik weet niet welke 50%.” is stoer en uitermate geschikt voor de borreltafel, maar in een wereld waar ondernemingen op hun uitgaven moeten letten zeer onbruikbaar. De branddevelopementafdeling van Unilever weet anno 2015 precies waar welke reclameeuro het meest oplevert.

Nu zijn de meeste bedrijven niet zo groot als Unilever, die wereldwijd met grote doelgroepen werkt. Het effect van uw (verkoop- &)marketinginspanningen is nog steeds te meten, maar zal veel meer in relatie staan tot traditionele waardes als prestatie en reputatie. U moet in alle aspecten van uw waardepropositie investeren. Als u deze maanden schrijft aan uw budget 2015: denk dan nog even aan uw marketingbudget.[/fusion_text]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *