Een blog is een blog, is een…
12 januari 2015
Doet u al alles om uw klanten te behagen?
12 januari 2015

Luister vooral naar uw onderbuikgevoel!

CEO Ton Anbeek van Beter Bed Holding N.V. gaf in een uitzending van Tros in Bedrijf toe dat hij is opgeleid om beslissingen te nemen op basis van goed doordachte analyses en daardoor in het verleden nog wel eens vergat om op basis van zijn onderbuikgevoel met nieuwe producten te starten. De laatste jaren doet hij dat vaker en hij is er tevreden mee.

Dat nu uitgerekend ik, als voorvechter van meetbare marketingcampagnes op internet, een oproep doe om meer aandacht aan die “gutfeeling” te besteden lijkt misschien vreemd, maar is het niet. Alles wat we op internet doen is meetbaar en de resultaten zijn eerlijk. Het gaat niet om de uitkomst, het gaat om de intuïtie die leidt tot de beslissing om in actie te komen.

De meeste ondernemers kennen hun markt, hun klanten en hun concurrenten. Als ze beslissingen moeten nemen over internetprojecten worden ze vaak wat onzeker. Het misverstand dat mensen op internet zich anders gedragen dan in de echte wereld is wijd verbreid en hardnekkig. Het valt me in gesprekken met deze bestuurders vaak op dat ze, als het op digitaal presenteren aankomt, terugvallen in hun ‘jongejarengedrag” en zich baseren op goedbedoelde marketingplannen of op adviseurs die wèl begrijpen hoe het World Wide Web werkt, maar weinig contact hebben met de echte wereld.

Laat u geruststellen: Alle mensen die nu achter hun computers zitten en al surfend de wereld verkennen zijn dezelfde mensen die u morgen weer tegenkomt. Ze gedragen zich er zelfs hetzelfde, soms een beetje uitvergroot. Internet is geen tovermachine, het is geen magische doos, het is “gewoon” een communicatiekanaal dat zich van de meeste marketingtools onderscheid door de mogelijkheid voor klanten om terug te praten. Daarin onderscheidt het zich niet van de wekelijks warenmarkt in uw stad of dorp. Internet is de Albert Cuyp en u staat met uw wondermessen in de spotlights.

Op internet is óók plaats voor uw onderbuikgevoel. Ik daag u uit om daar eens wat vaker naar te luisteren. Het zal u meevallen hoe goed het daar werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *