Digitaliseren als doel of als middel?
15 oktober 2015
3 trends binnen de hedendaagse b2b marketingcommunicatie
1 december 2015

Teamuitjes: Leuker kunnen we het wel maken…

Een jaar of 15 geleden schreef ik een stukje met als kop: Bent u het bowlen ook zo beu? De teamuitjes waren toen vaak een avondje bowlen, een steengrill maaltijd en wat drank erbij, klaar. Niks mis mee! Het was én is altijd leuk om met elkaar op een gezellige en competitieve wijze bezig te zijn. Daarna volgden er jaren van weelde, het bowlen raakte uit de gratie en de teamuitjes werden duurder, grootser en werden vaak ook verder weg gedaan, reisjes naar het buitenland…. Het kon niet op! De crisis zorgde ervoor dat er de laatste jaren veel minder uitjes gedaan werden, een (kerst)borrel op de zaak, eventueel verzorgd door de lokale cateraar was vaak de oplossing.

Een teamuitje is voor de goede sfeer onderling belangrijk, maar de werkkostenregeling (deze regeling vervangt alle verschillende regels en wetten rondom de verschillende vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers, en bundelt deze in één collectieve regeling) zorgt ervoor dat dat een dure geschiedenis wordt. Een uitzondering daarop is bijvoorbeeld een teambuildingactiviteit, zeker als deze bij u op het bedrijf plaatsvindt. Teambuilding is daarnaast belangrijk om mensen uit een team eens op een andere manier te laten samenwerken. Ook zijn teambuilding activiteiten uitermate geschikt om medewerkers die bijvoorbeeld (nog) niet samenwerken met kennis met elkaar te laten maken.

Na jaren van crisis en bezuinigingen wordt het tijd om uw medewerkers weer eens in het zonnetje te zetten. Het is wel aan te raden om de kosten goed te benoemen om te voorkomen dat u en uw mederwerkers door de nieuwe WerkKostenRegeling extra belasting moet betalen. We adviseren u graag bij het maken van de voor u juiste keuzes in teamuitjes en teambuilding activiteiten.

Brigitte Kramer is Manager Team & Businessevents bij High Attention Webservices

Personeels- en bedrijfsuitjes en de WKR

1. Overwegend zakelijk gerichte vrijstelling? > JA reis-, verblijf- en studiekosten

2. Overwegend consumptief gerichte vrijstelling? > NEE

3. Sociaal en Maatschappelijk gerichte vrijstelling? > JA reis-, verblijf- en studiekosten

4. *Splitsbaar uitje/feest gerichte vrijstelling? > Zakelijk deel : zie 1 Consumptief: zie 2

* Als tijdens de externe activiteit duidelijk sprake is van diverse activiteiten met een wisselend overwegend zakelijk danwel consumptief karakter, dan is fiscale splitsing mogelijk waarbij de werkgever per activiteit de afweging maakt of wel of geen sprake is van gericht vrijgestelde reis- en verblijfskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *